FAQ Solceller Aqil

HSB Brf Alströmer i Alingsås

Bostadsrättsföreningen med anor
mitt i centrala Alingsås

50 år 2019


Jourtelefonnummer: 0767-01 04 22


Det goda boendet...

Läs mer!

Aktuell information

Hemsidan uppdaterad 2025-01-20


Information du kan lita på,
men visst kan det ibland bli fel!

FAQ Solceller Aqil

Publicerat 2023-10-22

Här presenteras frågor och svar (FAQ) som uppkom innan och under mötet:


  1. På sid 11 står det att över 90% av den beräknade produktionen används av de boende. 

    • Hur är detta möjligt när elen används direkt och vi varken har varmvatten eller uppvärmning/avkylning som använder el. 
    • Egenanvändningen skulle vara så hög pga att IMD finns på plats. IMD mäter väl bara förbrukningen?

      Jag utgick då från en simulering med en plan lastprofil. Det går ju att laborera med hur man vill så länge vi inte har exakta timvärden på förbrukningen och kan jämföra mot föregående år blir det ganska runda siffror.

      Tar man en lastprofil med lite variation på sommar/vinter, men har med IMD i beräkningen så får man med er förväntade förbrukning på strax över 360 000 kWh/år en graf likt den jag bifogar här.

      Att det blir högre pga IMD Beror främst på att det inte bara är fastighetselen som matas från produktions-anläggningen, utan all förbrukning som ligger under anslutningspunkten, som ju IMD gör förses av el från egen produktion.

      Det finns fjärrvärme på plats. Det gör att säsongsvariationerna inte blir så stora i detta fall då uppvärmningen inte görs av direktverkande el.
      Hushållsel skiljer sig inte så mycket över året, utöver lite mer belysning på vinterhalvåret.

      Anläggning enligt föreslagen dimensionering (129,2kWp) beräknas producera runt 121 000kWh/år och er förbrukning är baserad på tidigare uppgifter om en årlig förbrukning på runt 365 000kWh.

      Skulle man haft en större anläggning som på årsbasis motsvarade förbrukningen så skulle egenanvändningen sjunka en hel del.

  2. Enligt uppgifter på nätet är effekten av solpaneler en solig dag ca 95% april - september och 5% oktober - mars.

    Här är jag inte helt med på frågeställningen. Om det är elproduktionen som avses så är absolut sommarhalvåret som producerar mest.

  3. Det finns en risk, beroende på teknik, att om inte alla paneler som är kopplade till en växelriktade är aktiverade av sol blir elutfallet betydligt lägre.
    Det är därför viktigt att samtliga paneler är rena.


    Det stämmer absolut! Dock så delas panelerna upp i olika strängar (MPPT:er) i Växelriktaren. Det brukar vara ca 20st paneler i varje sträng. Man blandar inte olika väderstreck i samma sträng.

    Varje MPPT optimerar separat för den högsta elproduktionen. Finns det platser som utsätts för mycket skugga så kan man sätta optimerare på dessa eller inte placera paneler där.

    Varje panel är numera uppdelad i "sektioner" med bypassdioder för att producera från den del av panelen som träffas av solljus. Det gör att förlusterna blir ganska små, även vid viss skuggning.

    Lutningen får anses god nog för att regnet ska kunna rengöra panelerna. Pollen och andra föroreningar i luften påverkar marginellt och motiverar sällan kostnaden för rengöringen sett till den lilla produktionsförlust som det innebär.


  4. Enligt de personer, som har solpaneler idag, som jag kollat med, ligger effekten på mellan 30 -70%. 

    Jag är inte helt med på frågan här. Om det avser verkningsgrad så ligger den nu strax över 20% på de flesta paneler.

    Om det är systemets verkningsgrad utifrån effekten på panelerna, så har man i gynnsamma förhållanden lite skuggning, en ok lutning och öst/vest/syd på panelerna en systemverkningsgrad på runt 90%

    Snö håller sig kvar längre på plana paneler, man kan ta fram en snöröjningsplan, men det sker även under den period som solen står lågt och panelerna producerar lite. Lite samma dilemma som med rengöring.

    Vid stora mängder måsspillning så kan detta påverka om det är långt mellan regnen.

    Ser man att produktionen är under förväntan så kan man göra en okulär besiktning och se över om en rengöring är en lämplig åtgärd.

    Produktionen kommer alltid att skilja lite mellan olika år, men simuleringen som bygger på väderhistorik på över 10 år blir väldigt snarlik under nästkommande 10-årsperiod.



E-postadress: brfalstromer@gmail.com

Jourtelefon:
0767-01 04 22

HSB Brf Alströmer
Plangatan 1-8, 441 30 Alingsås

Organisationsnummer: 764000-0811
Fastighetsbeteckning: Hill 1